Saveti

Sobne biljke koje najbolje čiste vazduh

Sobne biljke koje najbolje čiste vazduh

Krajem osamdesetih NASA je izvršila istraživanje o tome koje se kućne biljke nabolje bore za naše pravo na čist vazduh. NASA je ovo istraživanje izvršila 1989. godine (što ne znači da i dalje nije relevatno), a pre samo nekoliko dana, objavili su proširanu listu biljaka za koje je dokazala da najbolje prečišćavaju vazduh.

Svi znamo da držanje biljaka u kući ima velikih prodnosti, ali nekako se uvek prvo setimo da ne treba da ih držimo u spavaćoj sobi jer noću oslobađaju ugljen dioksid, umesto da se setimo koliko su zaista dobre za naše zdravlje.

Biljke nas opuštaju, njihova boja najviše prija našim umornim očima i naravno, obogaćuju naš prostor kiseonikom. A sada znamo i da one poboljšavaju kvalitet vazduha u našem domu!

Na listi koju je NASA objavila se nalaze: bostonska paprat, patuljasta urma, kimberli kraljica paprat, kineski evergrin, bambus palma, plačuća smokva i đavolov bršljan.

Istraživali kakve su to biljke i kakvi im uslovi odgovaraju, a kakvi ne i kako izgledaju. Skoro sve se mogu naći u iole bolje snabdevenoj cvećari i nisu tako retke.

(Nephrolepis Exaltata)

BOSTONSKA PAPRAT

Bostonska paprat se odlikuje bujnošću i lepotom! Za razliku od većine biljaka, ona više voli mračnija mesta, ali sa dosta vlage. Zbog toga je jedna od retkih biljaka koju možete iskoristiti za ukrašavanje kupatila i koja će u njemu izgledati fantastično.

Ipak, ona zahteva dosta brige, baš zbog potrebe za vlagom. Preko leta ju je potrebno prskati tri puta nedeljno, a zimi jednom. Ukoliko imate centralno grejanje, bilo bi dobro da je preko zime prskate i dva puta nedeljno. Ako je držite u saksiji, saksiju stavite na vlažne kamenčiće. To će blagotvorno delovati na Vašu biljku, a izgleda veoma lepo.

Takođe, dobra ideja je da se svake godine presade (najbolje je koristiti tresetni kompost) u glinenu saksiju jer ona omogućava korenu da diše bolje. Još jedan važan savet jeste da paprat ne treba brisati krpama ili sličnim, jer je to oštećuje. Ipak, sav trud će se isplatiti, jer je negovana paprat zaista jedan od najlepših ukrasa za dom, a pored toga čisti vazduh od gotovo svih zagađivača.

(Phoenix Roebelenii)

PATULJASTA URMA

Patuljasta urma je pripadnica porodice palmi i spada u omiljene sobne palme. Zahteva jedino redovno zalivanje. Naravno, najviše joj prija mesto pored prozora gde dobija mnogo svetlosti, ali može preživeti i u mračnijim uslovima. Ipak, kao i većina palmi, patuljasta urma ne podnosi mraz. Zbog toga se preporučuje da je držite u kući preko zime, a ukoliko je želite u svojoj bašti, možete je tamo držati samo od maja do novembra.

Ova palma uklanja gotovo sve zagađivače vazduha, ali posebno dobro eliminiše kiseline. Može porasti do 1.8 metara i doneti Vam notu egzotičnih krajeva u dom.

(Nephrolepis Obliterata)

KIMBERLI KRALJICA PAPRAT

Kimberli kraljica paprat je izgledom nešto kompaktnija od bostonske, pa izgleda urednije. Njoj nije potrebno toliko brige kao bostonskoj. Ona više voli svetlost, ali preferira indirektno osvetljenje, mada može preživeti i kada je direktno izložena suncu.

Voli vlagu i nešto više temperature. Na nižim temperaturama (ispod 10 stepeni) ona neće uvenuti, ali će prestati da raste. Veoma je otporna na bolesti i štetočine. Što se tiče presađivanja, kimberli paprat je ne voli, jer joj odgovara čvrsto ukorenjenje, pa joj izaberite nešto veću saksiju.
(Aglaonema Modestum)

KINESKI EVERGRIN

Kineski evergrin je jedna od najnezahtevnijih biljaka kada je u pitanju održavanje. Njoj, nekim čudom, ne treba mnogo svetla da ti rasla normalnim tempom. Ukoliko je izložena svetlu srednje jačine, raste mnogo brže i ubrzo će od biljčice koju ste koristili za ukrašavanje stola postati ukras za pod.

U svakom slučaju je izuzetno lepa. Ne zahteva često zalivanje. Vreme da je zalijete je kada primetite da je gornji sloj zemlje oko biljke suv. Ipak, ne prija joj hladnoća, pa bi bilo dobro da je ne izlažete promaji ili klima uređajima. Kada je u pitanju vlaga, normalni kućni uslovi joj sasvim odgovaraju.
Kineski evergrin je takođe vešt u uklanjanju gotovo svih zagađivača iz vazduha.

(Chamaedorea Seifrizii)

BAMBUS PALMA

Bambus palma je jedna od najotpornijih biljaka kada su u pitanju bolesti i insekti. Što se tiče čišćenja vazduha, najbolje se nosi sa benzenima, formaldehidima i trihloretilenima, ali dobro prečišćava i ostale zagađivače.

Kada je u pitanju osvetljenje, bambus palma je slična kineskom evergrinu, tačnije izuzetno brzo raste kada je izložena indirektnom jarkom svetlu, ali sasvim se komotno oseća u nešto mračnijem okruženju.

Kao i svim palmama joj odgovara više vlage i nešto viša temperatura, pa se postarajte da je za prskate tri do četiri puta nedeljno. Ono na šta nas stručnjaci upozoravaju jesu bobice koje bi palma mogla nekada da razvije, mada retko u našim uslovima. Te bobice nisu za jelo. Nikako. Nikada. Otrovne su. Ali se retko pojavljuju!

(Ficus Benjamina)

PLAČUĆA SMOKVA

Plačuća smokva je u stvari fikus, bam! Njima je potrebno mnogo indirektnog jarkog svetla, ali mogu da prežive u uslovima sa manje svetlosti. Znate da treba da zalijete svoj fikus onda kada se četvrtina gornjeg sloja zemlje osuši. Ukoliko fikus ne dobija dovoljno vode, listovi će mu požuteti, a ukoliko se zaliva previše često, zdravi zeleni listovi će otpadati, a novi će porasti u crnoj boji.

Odgovara im sobna temperatura, ali ne vole promaju, klima uređaje i radijatore, a to pokazuju odbacivanjem lišća. Ono što je možda neobično jeste da fikus voli da bude u maloj saksiji. Ne voli presađivanje i ukoliko ga presadite može početi da odbacuje listove. U suštini, znaćete da Vaš fikus nije srećan ako odbacuje listove…
(Chamaedorea Seifrizii)

ĐAVOLOV BRŠLJAN

Đavolov bršljan ili mermerna kraljica je bršljan koji se lako održava. Može da preživi u okruženju sa malo svetla, ali brže raste i mnogo bolje izgleda kada ima dosta indirektnog svetla.

Ne prija mu mnogo zalivanja, pa ga zalivajte tek kada se polovina gornjeg sloja zemlje osuši preko leta i proleća, a zimi i leti sačekajte da zemlja postane potpuno suva pre nego što ga ponovo zalijete. Sobna temperatura mu odgovara, ali pri nižim teperaturama (oko 10 stepeni i niže od toga) može doći do oštećenja listova. Takođe mu odgovara i normalna vlaga u kućnim uslovima.

Što se tiče zasađivanja i održavanja u tom slislu, odaberite manju saksiju i laganu zemlju koja dobro propušta tj.“cedi“ vodu i nemojte ga presađivati. Nemojte dozvoliti svojim ljubimcima da jedu listove ove biljke, jer može doći do trovanja. Kada je u pitanju čišćenje vazduha, bršljan se najbolje nosi sa formaldehidima, ali lako pročišćava većinu poznatih toksina.