Saveti

Ultimativni vodič za zavese

Ultimativni vodič za zavese

Svako ko se makar jednom uhvatio u koštac sa uređivanjem svoje sobe ili celog stana zna koliko su zavese fažan faktor. Prave zavese će objediniti ideje u sobi u jednu celinu uređenu sa mnogo ukusa, dok će loše odavati utisak nesklada u celoj prostoriji. Ovde ćemo Vam ukazati na nekoliko bitnih osobina zavesa na koje treba obratiti pažnju kako bi Vaša soba bila potpuna.

MATERIJAL I BOJA

Za početak, materijali i boje. Ni jedno ni drugo se možda na prvi pogled ne čini tako bitnim. Uglavnom biramo boje koje se slažu sa ostatkom sobe ili prave lep contrast zidovima.

Materijal biramo po dodiru i tome kako nam se čini njegova struktura. Međutim, kada su boje u pitanju, često zaboravljamo da dugo izlaganje svetlosti dovodi do posvetljavanja. Zbog toga treba izbegavati tamne tonove i jarke boje, naročito ako je soba često izložena dnevnoj svetlosti i ako Vi niste ljubitelj čestih promena.
Zavese prirodnih boja su manje posložne bledenju, a i na njima sve promene slabije uočavaju.

Inspiraciju je ponekad teško naći, a i onda kada je pronađemo desi se da se boja naše odabrane zavese uopšte

ne slaže sa ostatkom sobe. Na našu sreću, priroda ne greši i ideju za kombinacije boja možemo potražiti u njoj.

EVO NEKOLIKO IDEJA!

Tamnija zelena možda nije najpogodnija boja za zavese, ali prva nijansa iz ove palete lepo slagala sa zidovima tamno zelene. Naravno, bela boja i boja peska su uvek dobar izbor kada su zavese u pitanju.

Dobre vesti za ljubitelje nežnih nijansi plave i ljubičaste! Ove boje se odlično drže u borbi protiv jakog svetla i lepo se slažu sa većinom drugih boja. Takođe daju misterioznu i romantičnu notu prostoriji.

MATERIJAL I BOJA

A sada – material! Materijal je ključan factor pri izbobaru zavesa, jer on uslovljava njihovu dugotrajnost, a i način “ponašanja”. Materijali koji su dosta teški se neće lepo nabirati kada se zavese otvaraju i ostavljaće utisak težine u sobi. Pored toga, neki materijali ne propuštaju svetlost uopšte ili opet previše.

Najbolji način da odaberete pravi material jeste da ga podignete prema prozoru. Podignite samo jedan kraj dok ostatak držite u rukama ili na nekoj čvrstoj površini. Ovako će se material nabrati i pokazati Vam kako bi padao kada biste ga odabrali za zavesu. Takođe ćete moći da vidite kako propušta svetlost. Generalno, najpogodniji materijali za zavese su svila, veštačka svila, tanko platno i somot, jer su najdugotrajniji i najbolje padaju. Ako se nađete u nedoumici da lid a izaberete svili ili veštačku svilu, veštačka bi bila bolji izbor, jer je zbog veštačkih dodataka izdržljivija.

DUŽINA I ŠIRINA

Pre nego što odlučite koju dužinu zavesa želite, odredite koliko visoko iznad prozora biste ih postavili. Ako postavite garnišnu iznad prozora umesto u ravni sa njim, soba će izgledati više! Saved dizajnera enterijera je da se zavesa postavi oko 15 cm iznad prozora kako bi se dobili najlepši rezultati.

Dužina zavesa retko pravi problem. Jendostavno se izmeri dužina od mesta na koje bi se postavila garnišna pa do poda ili mesta gde bi ste želeli da se zavese završavaju.

Ipak, širina ume da napravi problem ako se umzme u obzir i to da zavesa mora da se nabira,
što znači da mora biti šira od prozora. Dovoljno je dodati 10-20 cm širini prozora sa obe strane za postizanje ovog efekta. Ako zavese treba da blokiraju svetlost, onda možete dodati 30cm sa obe strane prozora.

Zavese daju mnogo prostora mašti! Draperije su čest izbor kao dodatak zavesama i podjednako su važan izbor. Sa druge strane, same zavese možete ukrasiti raznim držačima, kićankama, kanapima ili čak perlama. Mogućnosti su razne!

GARNIŠNE

Garnišne služe primarno za kačenje zavesa, ali one mogu mnogo doprineti Vašem prostoru i kada je u pitanju dekoracija. Izbor je uvek zaista veliki, počev od materijala, pa do boja i oblika. Metalne garnišne su, na primer, izuzetno moderne, naročito ukoliko su ukrašene na krajevima ili imaju neki nesvakoidašnji oblik. Drvene garnišne su pravi izbor za elegantne prostorije i ako volite klasičan izgled. Konačno, PVC garnišne su rešenje koje se ne nameće svojim izgledom. One služe samo za držanje zavesa i prosto se stope sa ostatkom prostorije. Uglavnom ih možete kupiti u beloj boji, ali se one po potrebi mogu prefarbati farbama ili lakovima.

ODRŽAVANJE

Zavese su konačno odabrane i postavljene, pa sledi održavanje. Postoje dva načina da opererete zavese. U svakom slučaju je veoma važno da skinete prstenove ili kuke kojima se zavesa povezivala sa garnišnom, kako se ne bi oštetili od vode i detrdženta. Ukoliko zavesa ima na sebi prstenove oko rupica za provlačenje prstenova garnišne, njih nemojte dirati, jer će to sigurno oštetiti zavesu. Nakon toga zavesu možete staviti u veš mašinu i oprati je blagim obrtajima i u hladnoj vodi. Ovo važi za zavese koje su od nešto izdržljivijeg materijala, ali svilene ili lanene zavese nemojte prati u mašini.

Drugi način, koji odgovara svim tipovima zavesa je nešto sporiji, ali definitivno sigurniji ukoliko su zavese nežne. Celu zavesu možete potopiti u lavor pun hladne vode pomešane sa detrdžentom i omekšivačem, po želji. Ostavite zavesu da se natopi, od jednog sata do tri, u zavisnosti od debljine materijala i kada vreme istekne, ispraznite lavor a zavesu isprite tušem. Naravno, kada kupujete gotovu zavesu na pakovanju možete pronaći uputstvo za pranje u mašini ukoliko je moguće, a ako je kupujete u metraži možete pitati prodavca da Vam da savet za baš taj sastav materijala koji dobijate.

Ukoliko Vaše zavese zahtevaju peglanje, tu nema nekih posebnih začkolica, peglaju se kao i sve ostalo. Jedino obratite pažnju da ih peglate na zadnjoj strain, tj na onoj koja je okrenuta prema prozoru.
Na kraju vratite prstenove ili kuke i pažljivo vratite zavesu na garnišnu.